Skip to content

KUTYAISKOLA

 

Amióta a fajta céltudatos tenyésztése elkezdődött, azóta tenyésztési cél a munkára való alkalmasság! Mindig a kor elvárásainak figyelembevételével határozták meg a feladatot, amiben helyt kellett állnia. Helyt is állt és újabb és újabb feladatai lettek. Az évtizedek teltek, a tenyésztés folytatódott, majd egy évszázad után is maradt tennivaló a fajtával. Sokoldalúsága népszerűvé tette és sokan szorgoskodtak a fajta körül. Ugorjrunk egy nagyot és térjünk a tárgyra a bevezető után!

A fajtaleírás így ír erről.

„A rottweiler tenyésztés arra törekszik, hogy egy olyan, erőtől duzzadó kutya legyen, amely súlyos egyéniséget tükröző őszmegjelenésében ne legyen híján nemes vonásoknak, és különösen alkalmas legyen kísérő, őrző-védő és munka kutya feladatok ellátására.”

A fajta, jó képességeit megtartó tenyésztés kívánja meg, hogy képezzük, fejlesszük, mint munkakutyát! Remek szabadidős, sport tevékenységek is űzhetők a rottweilerrel, melyekből bajnokságokat, világversenyeket rendeznek. A tenyész szelekció szintén egy meghatározott vizsgarend szerint zajlik. E köré a tevékenység köré, kutyaiskolai hálózatot alakítottak ki a fajtaadó országban, hiszen civil körben már nem folyhat „csibészelés”, ahogyan az őrző-védő munkát nevezte a közbeszéd régen. Ezt a nemzetközi előírást követjük mi is itthon

A kutyaiskolába járva találunk megfelelő személyi és tárgyi feltételt ahhoz, hogy a fajtára előírt, tenyésztést segítő teljesítmény vizsgákra, de akár kiállításra is felkészülhessünk. Rutinos szakemberektől tanulhatunk, és ez megkönnyíti a dolgunkat, nem mellesleg baráti közösségre is lelhetünk.

Kutyaiskolába kell járni, mondják néhány fajtánál. A rottweiler is ilyen. Ez az utóbbi években hátrányt jelent a fajtaválasztás során, mert az emberek tiltakoznak, hogy kiképzésre járjanak.

Na, de miért is kell kutyaiskolába járni, ha nincs tenyésztési cél vele?

Nélküle nem lehetne egy rottweiler jól nevelt?

Nem nevelhető úgy, mint bármelyik kutya?

Speciális képzést igényel?

Laikusként segítség nélkül nem sikerülhet felnevelni?

Ááá, dehogy! Sőt!

Remekül el van anélkül is, hiszen eszes, értelmes kutya, a hétköznapi feladatokat sec-perc alatt megtanulja, főleg, azt, ami egy kerti, házőrzőnek kell. Viszont, ennél sokkal több lehetőség rejlik benne, mert elődjeink egy nagyszerű feladatot találtak számára, amikor a marhacsordák terelésében nem volt már rá akkora szükség. Kiválasztották rendőrkutyának, képességei alapján 1911-ben. A mai korban pedig sport karrier, jó szabadidős tevékenység várhat rá. 

kép